דלגו בין התחנות

כיכר המגינים בצפת

סיור עצמאי כיכר המגינים
עמרי אבידר

כיכר המגינים בצפת

כיכר המגינים או בשמה הקודם כיכר הפחמים היא כיכר מרכזית ברובע היהודי של צפת. בכיכר שכנה מפקדת ההגנה בשנת 1948 ולכן שונה שמה לכיכר המגינים. זו כיכר נאה בה בכל יום שישי , ערב כניסת השבת, מתרכזים רבים מתושבי הרובע כאשר הם לבושים במיטב בגדי השבת שלהם. זהו גם מקום מצוין בו תוכלו לנוח מעט, לאכול ולשתות לפני שנמשיך בסיורנו.

שימו לב

בנוסף לוידאו האזינו לעוד הרחבות מעניינות פה למטה

מגיני צפת

כיכר המגינים שנקראה בעבר כיכר הפחמים (קוילאן פלאץ) מנציחה את לוחמי צפת ב-1948. בכיכר שכנה מפקדת ההגנה במבנה בן 3 הקומות במערב הכיכר והיא היתה ליבו הפועם של הרובע בעת הקרבות.

מגיני צפת מנו כ-300 לוחמים בסה”כ והם לחמו כנגד מספר גדול בהרבה בצד הערבי. רוב הלוחמים היו אנשי ארגון ההגנה ומיעוטם חברי האצ”ל. חשוב לציין שבצפת התקיים שיתוף פעולה נדיר בין שני ארגונים מחתרתיים אלו שבינהם היה פער אידיאולוגי עצום ובמעט מאוד מקרים הם הצליחו לפעול יחד בהצלחה. העובדה שמפקד ההגנה מאיר (מייברג) מייבר ומפקד האצ”ל שמואל פרל היו חברים מילדותם וחיו בקהילה אינטימית, ייחודית ובעלת קשרים חברתיים עמוקים אפשרו להם להתגבר ברגעי המשבר על הפערים ולפעול יחד תוך תחושת ערבות הדדית עמוקה. עמדות המגן חולקו בין הכוחות והפיקוד בזמן הקרבות היה משותף.

על כן תוכלו לראות בכיכר ובמקומות רבים אחרים בעיר שלטי זכרון המנציחים חללים או מקומות מהקרבות החתומים תחת השם “מגיני צפת” ולא בשם אחת המחתרות.
50 לוחמים יהודים נפלו בזמן הקרבות בהם חללים מכל הקבוצות: אזרחים, לוחמי הגנה ואצ”ל ואנשי הפלמ”ח.

רובע החסידים

כיכר המגינים היא גם ליבו של רובע החסידים (או שכונת האשכנזים) שהתיישבו באזור זה ובנו אותו במחצית השניה של המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19.

עד אותה תקופה יהודי צפת נמנו על מגורשי ספרד או יהודים מוסתערבים, כלומר קהילה של יהודים שחיו כאן עוד מראשית העיר שמקורם המשוער בקבוצות של יהודים שמעולם לא עזבו את הארץ לגולה. מספר קהילות כאלה חיו בגליל והידועה שבהם קהילת יהודי פקיעין.

בעקבות צמיחתה של תנועת החסידות באירופה הגיעו חסידים אשכנזים לארץ בכמה גלים ורבים מהם התיישבו בצפת. בתחילה התערבבו בקהילות הספרדיות בעיר אך עם הגידול במספרם ובגלל המנהגים השונים התרכזו ברובע שנבנה באזור בו אנו נמצאים.

מנהיגם החשוב של החסידים באותה עת בצפת היה האדמו”ר מאבריטש שברוסיה. בית הכנסת על שמו נמצא במורד הרובע בהמשך סמטת שוק האומנים אליה נגיע בהמשך. בבית כנסת זה נודע נס בו ידע האדמו”ר מראש על רעש האדמה הגדול של 1837 וקרא למאמינים להצטופף סביבו בבית הכנסת שרק חלקו האחר חרב.

לסיור המלא
הצטרפו לעמרי אבידר לסיור בצפת העתיקה, בין האתרים בהם נבקר: המצודה, רחוב הגלריות, צנהרות צפת, בתי הכנסת, הסמטאות, הדוידקה ועוד. נכיר את סיפורי המעשיות וההסטוריה של צפת העתיקה. הסיור הוא עצמאי, כלומר סיור בצפת עם הטלפון הנייד שלכם.

כיכר המגינים בצפת

מכיכר הדוידקה לכו במעלה רחוב ירושלים ועברו את בית העיריה. ->> מיד לאחר בית העיריה תגיעו לרחבה גדולה מרוצפת אבן משמאל לכביש. פנו אל הרחבה והמשיכו אל גרם המדרגות שיוביל אתכם את תוך הרובע היהודי. ->> רדו (בזהירות!) במדרגות עד שתגיעו לסמטת חת”ם סופר. (צומת T) ->> פנו ימינה, לכו כ-50 מטר והגעתם.
׳
1
2
3
4
5
Wellcom
איזה כיף להתחיל בחוויה, מומלץ לעבור על ההנחיות הבאות כדי שהכל יזרום לכם בכיף.

> לחצו על החץ הצהוב שמאלה >

הנחיות שימוש בממשק
לדלג בין תחנות
לחיצה על התפריט מצד ימין למעלה תפתח את רשימת התחנות ותוכלו לדלג.
הנחיות שימוש בממשק
לנווט בקלות
לחיצה על כפתור המפה למטה תפתח הוראות הגעה מפורטות לתחנה ומפה
הסבר שימוש בממשק
לקבל את כל המידע
לחיצה על הסרטון תפעיל אותו, ברוב התחנות יש הרחבות מרתקות, לחצו על הכותרות כדי לקרוא ולהאזין
יוצאים לדרך
אתם יכולים להתחיל בחוויה כבר עכשיו, הפעילות פתוחה ל-14 יום ללא הגבלה ואנחנו ממליצים לכם לשחק קצת עם הממשק ולהתרגל. אל תשכחו, ניתן להיות מחוברים במקביל רק עם מכשיר אחד. שיהיה לכם כיף :-)
דילוג לתוכן