דלגו בין התחנות

בית שומאכר – סיור בחיפה

בית שומאכר
דניאל וקנין האיש הירוק

בית שומאכר – סיור בחיפה

המושבה הגרמנית בחיפה ריכזה מספר רב של דמויות מרתקות ומעניינות, אחת מהם ללא ספק היה גוטליב שומאכר, שגם השפיע רבות על חיפה בפרט אבל גם על הסביבה והארץ בכלל. שומאכר היה בנו של יעקב שומאכר, אמריקאי ממוצא גרמני, שהתמנה להיות סגן הקונסול האמריקאי בחיפה והצפון. על רקע זה, בביתו שהיה לקונסוליה האמריקאית בחיפה, גדל גוטליב להיות ארכיאולוג חובב אך מהנדס מחונן שתכנן כמה מהמבנים החשובים בתקופה והיה לאחת הדמויות המשפיעות במושבה.

שימו לב

בנוסף לוידאו האזינו לעוד הרחבות מעניינות פה למטה

גוטליב שומאכר

אין בכלל ספק שבבית זה גר אחד האנשים המשפיעים המוכשרים שהיו לקהילת הטמפלרים. גוטליב שומאכר שהספיק לא מעט בחייו היה ידוע בקהילתו כטמפלר הדוק, ומהצד השני השפיע על סביבתו החיצונית לקהילה, על האוכלוסייה באזור ועל פיתוח המקום בכלל, בנושאים פורצי דרך אז שנראים עד היום.
אביו של גוטליב – יעקב, היה אמריקאי ממוצא גרמני שהצטרף לקהילת הטמפלרים עוד מראשיתה בעודו יושב בניו יורק. עם התיישבותה של הקהילה בחיפה, חיסל יעקב את ענייניו בניו יורק ובא להתיישב בחיפה עם הקהילה.
כשמשפחת גוטליב עוברת לחיפה עם הקמת המושבה גוטליב הינו בן 12, מראשוני התלמידים של הקהילה וכבר אז היה ברור שהבחור הצעיר הינו בעל כישורים רבים. על האנגלית והגרמנית שהביא עמו מארצות הברית הוא מוסיף את לימוד הצרפתית והערבית. מיד עם סיום לימודיו הוא חוזר לגרמניה ולומד שם הנדסה וארכיטקטורה ומסיים בהצטיינות.
כשגוטליב חוזר לחיפה הוא כבר יודע שפות רבות, מכיר את הארכיטקטורה וההנדסה מלימודיו ואת החלק המעשי של המיפוי, הרישום והמלאכה הוא לומד מאביו. הוא עומד בנקודת התחלה מצוינת להזנקה לקריירה מבטיחה.
אם בתחילה התרכז שומאכר בתכנון ובפיקוח של מבנים פרטיים ושל אגודות קהילתיות כמו המיסיון הסקוטי, מהר מאוד שמו הולך לפניו כמקצוען ואמין והוא הופך להיות במהרה מהנדס ראשי של מחוז עכו. מכאן והלאה היו עבודותיו רבות והספקו בל ישוער. הוא קיבל על עצמו את הרחבת המזח לבקשת המושל, הוא פיקח על בנייה של רשת דרכים בין טבריה, נצרת, חיפה, עכו ועד דמשק. הוא רכש ניסיון במדידה לתוואי הרכבת לדמשק וניצל את שהותו בגולן על מנת למפות באופן כללי את עבר הירדן המזרחי, לחשוף אתרים ולרשום אותם. עד היום נחשב גוטליב שומאכר לאבי המחקר הארכיאולוגי והקרטוגרפי של עבר הירדן המזרחי.
כמו שנאמר, בעקבות היותו אדם בעל יכולות מיוחדות הוא לא הסתפק במהנדס המחוז, הוא גם פעל לטובת החברה הגרמנית לחקר ארץ ישראל וחפר את מגידו. עם מות אביו הוא התמנה להיות סגן הקונסול האמריקאי, הוא היה ממנהיגי הקהילה הטמפלרית והשליח שלהם למלך וירטמברג ביושבו בשטוטגרט, ואף זכה להערכה על ידי ממשלת הרייך.
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה התגייס לצבא ועזר לטורקיה וגרמניה בעיקר בדרכים לאספקת מים, מיפוי והנדסה. עם סיום המלחמה הוא נכנס לרשימה שחורה וכניסתו לארץ אושרה רק בשנת 1924, בנובמבר 1925 מת שומאכר בביתו על הכרמל.
זוכרים את קלר מהתחנה הקודמת? אז על הכרמל, היכן שהייתה ההתיישבות הגרמנית ביוזמתו של קלר, נמצאים שרידים מעטים מהמושבה על הכרמל, ברחוב… קלר 2, ישנו בית קטן שהוא חלק משריד ביתו של….. נכון, קלר. את המבנה מחזיקה אוניברסיטת חיפה ומקיימת בו את מכון שומאכר, לחקר ההתיישבות הנוצרית בארץ ישראל בעת החדשה וישנו שם ארכיון צנוע ומפתיע.

לסיור המלא
הצטרפו לדניאל וקנין, האיש הירוק לסיור עצמאי בחיפה, סיור בחיפה שאסור לפספס! בסיור נבקר בבתי הפאר של המושבה הגרמנית בחיפה, ונשמע על הדמויות המרתקות שחיו פה, על האדריכלות ועל הנוסטלגיה. דרך בית הנפט, בית הגפן ומבט אל הגנים הבהאים נעבור אל הסיור הקולינרי של חיפה בואדי ניסנס, שם נטעם ונגלה את המקומות הכי שווים שיש בואדי, פרוייקט סבתוש, קפה משובח, הפלאפלים של השוק, ממתקים ועוד. בואו לסיור בחיפה עם הטלפון הנייד שלכם, אפשר לצאת ממש עכשיו!

בית שומאכר – סיור בחיפה

חוזרים חזרה על דרכנו במורד המושבה, חוצים שמאלה את מעבר החצייה לצד השני של שדרות בן גוריון, פונים שמאלה ועולים עד בית מספר 12, בית שומאכר. (בדרך תוכלו גם להצטלם ליד מיצג הרחוב I LOVE HAIFA)
׳
1
2
3
4
5
Wellcom
איזה כיף להתחיל בחוויה, מומלץ לעבור על ההנחיות הבאות כדי שהכל יזרום לכם בכיף.

> לחצו על החץ הצהוב שמאלה >

הנחיות שימוש בממשק
לדלג בין תחנות
לחיצה על התפריט מצד ימין למעלה תפתח את רשימת התחנות ותוכלו לדלג.
הנחיות שימוש בממשק
לנווט בקלות
לחיצה על כפתור המפה למטה תפתח הוראות הגעה מפורטות לתחנה ומפה
הסבר שימוש בממשק
לקבל את כל המידע
לחיצה על הסרטון תפעיל אותו, ברוב התחנות יש הרחבות מרתקות, לחצו על הכותרות כדי לקרוא ולהאזין
יוצאים לדרך
אתם יכולים להתחיל בחוויה כבר עכשיו, הפעילות פתוחה ל-14 יום ללא הגבלה ואנחנו ממליצים לכם לשחק קצת עם הממשק ולהתרגל. אל תשכחו, ניתן להיות מחוברים במקביל רק עם מכשיר אחד. שיהיה לכם כיף :-)
דילוג לתוכן