דלגו בין התחנות

המפעל – מתחילים בירושלים

המפעל - בית לאמנים
אביגיל קופרמן

המפעל – מתחילים בירושלים

התחנה הראשונה שלנו בסיור ה״טעימות״ היא המפעל בית לאמנים בירושלים, אחד האתרים מפתיעים והפחות מוכרים בעיר

שימו לב

בנוסף לוידאו האזינו לעוד הרחבות מעניינות פה למטה

המרכז העולמי למורשת יהדות צפון אפריקה

מאחורי המפעל מסתתרת חצר יפייפיה בסגנון אנדלוסי שנבנתה כחלק מהמרכז  ליהדות צפון אפריקה. קורותיו של המבנה מתחילים עם בנייתה של שכונת מחנה ישראל ב1856 – השנייה מבין השכונות שנבנו מחוץ לחומות. השכונה נבנתה ביוזמתו של הרב דוד בן שמעון (צוף הדב״ש) כשכונת ההמוגרבים או המערבים. היא איכלסה בעיקר יהודים יוצאי צפון אפריקה. מצב השכונה היה רעוע בשל האוכלוסיה הענייה שעברה אליה,  בניגוד לשאר קהילות יהדות ספרד של המאה ה -19 שהיו אמידות יותר.  המבנה הוא הראשון שנבנה בשכונה והיה בשימושים שונים. ב 1988 החליט דוד עמאר איש עסקים ממרוקו להקים מרכז מורשת שיקדש את ההיסטוריה  והתרבות של קהילת צפון אפריקה שהגיעה ממרוקו, לוב, אלג׳יר, טוניס ומצרים. המבנה שופץ במשך 20 שנה ולצורך עיצובו בסגנון אנדלוסי הובאו אמנים ממרוקו. מבט קצר בחזית הכניסה יזכיר מאוד את ארמון אלהמברה בספרד. במבנה יש העתק מדוייק של בית הכנסת מהעיר תלמסן (tlemcen) באלג׳יר. כמו כן במקום יש ספרייה, ארכיון, מרכז כנסים, תערוכות מתחלפות וכן מכון פייטנות וחזנות. בתי הכנסת פעילים ומתפקדים וניתן לבקר במקום בתיאום מראש.

סיור עצמאי - היציאה מהחומות

גינות קהילתיות

הגינה הקהילתית יוזמות ירוקות של תושבים –  בסוף רחוב ג׳ורג׳ אליוט מסתתרת אחת הגינות הקהילתיות היפות בעיר. פרוייקט הגינות הקהילתיות הוא אחד היוזמות הכי משמחות בירושלים. במרחב עירוני צפוף ובנוי האוכלוסיה צריכה ריאות ירוקות שיאפשרו זמן בילוי וחיבור לקהילה המקיפה שחיה בשכונה. הרעיון שנהגה ע״י כמה אוהבי טבע ביניהם גדי ורשבסקי ראה חשיבות ביצירת מסדרון אקולוגי מחד וחיבור לקהילה מצד שני. בשביל להקים גינה קהילתית נדרשת עבודה של תושבי השכונה במשך יום אחד בשבוע- וההנאה מובטחת. בירושלים קיימות כיום 70 גינות קהילתיות בהן יש גידולי מאכל, צמחי בר לעיתים ומרחב ישיבה או קריאה. הגינות מטופחות בקביעות על ידי תושבי השכונה והפכו למרכז קהילתי המקיים פעילויות שונות בקביעות.

מקום לשירה

מקום לשירה שנמצא ברחוב המערבים 9 מאחורי המפעל נוסד בשנת 2002. קבוצת כתובת שמורכבת ממשוררים ירושלמים ביקשה לקדם את השירה בארץ ובירושלים בפרט. השם מרמז על היעדר המקום בתרבות שלנו לשירה ומתוך כך המטרה היא לקדם תחום זה. בהתחלה הוקם מרכז בשכונת נחלאות וב 2010 עבר לבי״ס ״מוסררה״. לאחר שנה העתיק את מושבו למינהל הקהילתי בעמק רפאים. קבוצת כתובת התפזרה ב 2013 וכיום בית הספר לשירה פועל בכמה תחומים. אפשר למצוא כאן את בית הספר לאומנויות המילה -תוכנית לימודית של שנתיים להעמקה בסוגי כתיבה. מדיי שנה מתקיים פסטיבל ״מטר על מטר״ לשירה עכשווית בהשתתפות אמנים מובילים. למקום יש גם הוצאה לאור של ספרי שירה של משוררים צעירים וגם וותיקים. ״מעלה״ הוא כתב עת רבעוני. וכן ״ננו פואטיקה״ המפרסם שירה עברית קצרה. לקהל הרחב מוצעות סדנאות, וקורסים קצרי טווח וכן אירועים ספרותיים לאורך השנה ללא עלות. החל מ 2019 נפתחה שלוחה חיפאית בשוק תלפיות.

לינק לאתר : https://www.poetryplace.org/עלינו/

לסיור המלא
עמוד זה הוא חלק מתוך סיור לילי מחתרתי בירושלים, סיור עצמאי עם הנייד שלכם: איפה לבלות בירושלים בלילה? מה המקומות הכי שווים שרק נסיכי הלילה הירושלמים מכירים? הצטרפו לאביגיל קופרמן, לסיור לילי מחתרתי, דייט נייט הכי מגניב שיש בירושלים! נבקר במפעל, בבריכת ממילא, במזקקה, במקומות חתרניים שבהם נולדות מחאות, נכנס למאורת הארנב ה״רביט הול״ ונגלה עשרות סוגים של ג׳ין וטוניק, לסיור הלילי יהיו גם חלקים רומנטיים וקסומים, וגם הרבה נוסטאלגיה. בארים אוונגרדים, מסעדות מיתולוגיות, מי שרד את האינטפאדות? ואיפה אפשר לקנח בהופעה טובה… זה ללא ספק הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות בירושלים בלילה, בואו!

המפעל – מתחילים בירושלים

מחנים את הרכב מאחורי מלון המלך דויד, או מלון מצודת דויד ברחוב שמעא -> הולכים ברגל לרח׳ המלך דוד ויורדים שמאלה לכיוון הכניסה למלון וולדוף אסטוריה -> מחפשים את השלט ״המפעל״
׳
1
2
3
4
5
Wellcom
איזה כיף להתחיל בחוויה, מומלץ לעבור על ההנחיות הבאות כדי שהכל יזרום לכם בכיף.

> לחצו על החץ הצהוב שמאלה >

הנחיות שימוש בממשק
לדלג בין תחנות
לחיצה על התפריט מצד ימין למעלה תפתח את רשימת התחנות ותוכלו לדלג.
הנחיות שימוש בממשק
לנווט בקלות
לחיצה על כפתור המפה למטה תפתח הוראות הגעה מפורטות לתחנה ומפה
הסבר שימוש בממשק
לקבל את כל המידע
לחיצה על הסרטון תפעיל אותו, ברוב התחנות יש הרחבות מרתקות, לחצו על הכותרות כדי לקרוא ולהאזין
יוצאים לדרך
אתם יכולים להתחיל בחוויה כבר עכשיו, הפעילות פתוחה ל-14 יום ללא הגבלה ואנחנו ממליצים לכם לשחק קצת עם הממשק ולהתרגל. אל תשכחו, ניתן להיות מחוברים במקביל רק עם מכשיר אחד. שיהיה לכם כיף :-)
דילוג לתוכן